De bevalling

‘t Haagsch Geboortehuys

Aan het eind van de zwangerschap leef je steeds meer toe naar dat ene moment… de bevalling. Het is belangrijk je hier goed op voor te bereiden.

Wanneer je 34 weken zwanger bent zullen we samen uitgebreid de bevalling bespreken en je informeren hoe en wanneer je ons moet bellen als de bevalling zich aandient. Wanneer je zelf specifieke wensen of vragen hebt ten aanzien van de bevalling kunnen die ook tijdens dit consult aanbod komen.

In de loop van de zwangerschap is er een nauwe band ontstaan waardoor er wederzijds vertrouwen is opgebouwd. Vanuit deze basis begeleiden wij je bij de baring. Hierbij sta jij centraal en zullen wij er alles aan doen jou die bevalling te geven die jij graag wil.

Benodigdheden bij de bevalling

Of je nu thuis wilt bevallen of poliklinisch, zorg dat je thuis de benodigde spullen klaar hebt staan en een ingepakte tas voor naar het ziekenhuis. Een bevalling kun je niet plannen… Zorg dat onderstaande lijst vanaf de 37 week klaarstaat.

Klaarzetten vanaf de 37e week
Kraampakket (Informeer tijdig of je dit pakket van je zorgverzekeraar krijgt):
10 celstofmatjes
zeil of plastic voor op het bed en op de grond
2 pakken kraamverband
1 pak maandverband
1 pak zigzag watten
1 navelklem
2 pakjes steriele gaasjes
flesje alcohol 70%
desinfecterende zeep
Aanvullen met:
een stapeltje katoenen en flanellen luiers
digitale thermometer (check de batterijen)
2 emmers
rol vuilniszakken
rol keukenpapier/toiletpapier
goede verlichting (zeer belangrijk i.v.m. eventueel hechten)
hoog bed of klossen voor onder je eigen bed
bij bevallen op eigen bed gehele matras bedekken met plastic zeil
po
Voor de baby:
wieg of bedje met een dekentje
2 ijzeren kruiken met kruikenzakjes
pak wegwerpluiers of een flinke stapel katoenen luiers
kleertjes, sokjes, mutsje
indien flesvoeding: goede flessen, uitgekookte spenen en babyvoeding
Voor de zekerheid of als je poliklinisch gaat bevallen
Mocht je onverwachts naar het ziekenhuis moeten, of je wilt poliklinisch bevallen, dan staat je tas al klaar met:

t-shirt of pyjama voor jezelf
kleren
ondergoed
dikke sokken
toiletartikelen
babykleertjes
warme omslagdoek voor je baby
camera
ponsplaatje
rolletje dextro
Ik neem zelf mijn verlostas mee, met daarin o.a. de doptone om naar de hartslag van de baby te luisteren, instrumenten voor tijdens de bevalling, handschoenen, materiaal om te kunnen hechten en om medicijnen toe te dienen, bloeddrukmeter, een noodkoffer met materiaal om infuus te kunnen prikken en een beademingsballon met zuurstof. Ook heb ik altijd een baarkruk bij mij.

Voorbereiding op de bevalling

Tijdens de zwangerschap is er een moment dat we de bevalling met je bespreken, dit is meestal rond de 34e week. Daarnaast is het ook aan te raden om je voor te bereiden op de bevalling door een zwangerschapscursus te volgen. Er zijn vele mogelijkheden, het is maar net wat bij je past, je kunt er hier meer informatie over vinden.

Er zijn ook veel leuke boeken om te lezen.
Hieronder wat suggesties:

‘Veilig Zwanger’ van Beatrijs Smulders
‘Veilig bevallen’ van Beatrijs Smulders
‘Veilig door de kraamtijd’ van Beatrijs Smulders
‘Duik in je weeen’ van Carita Salomé
Sommige vrouwen vinden het prettig om samen met hun partner wensen en verwachtingen over de bevalling op papier te zetten. Dit kan in de vorm van een geboorteplan. Meer informatie over het geboorteplan vind je hier.

Tot slot hebben we nog een aantal links voor je op een rij gezet, die je kan gebruiken bij de voorbereiding op de bevalling.

Thuis of poliklinisch

Thuis of poliklinisch bevallen
Heb je een gezonde zwangerschap zonder complicaties dan kies je zelf of je thuis bevalt of poliklinisch. Bij de bevalling is het belangrijk dat jij je prettig en veilig voelt. Kies daarom voor de plek waar jij je het veiligst en prettigst bij voelt, want dat is ook de plek waar je de beste weeën krijgt. Soms heb je daar al van tevoren een duidelijk beeld van, maar soms weet je het niet omdat je nnog niet kan inschatten hoe je je als barende zult voelen. Maak geen geforceerde keuze, tijdens de ontsluitingsperiode kun je nog besluiten of je thuis blijft of naar het ziekenhuis gaat.

Iedereen begint thuis aan de bevalling. Als de bevalling is begonnen bel je met het spoednummer van de praktijk, dan kom ik eerst bij je thuis kijken om te zien hoe het gaat, hoe ver de bevalling is gevorderd en controleer of jij en je kind in goede conditie zijn.

Bij een thuisbevalling worden wij ondersteund door de kraamverzorgster en blijven we tot een paar uur na de geboorte van het kind bij je thuis.

Wanneer je kiest voor een poliklinische bevalling dan gaan we met elkaar naar het ziekenhuis waar je wil bevallen en begeleid ik je verder bij de bevalling in het ziekenhuis. Hier zijn kosten aan verbonden, informeer bij je ziektekostenverzekeraar naar de eigen bijdrage.

Na de bevalling ga je naar huis of verblijf je in het Haga Juliana Geboortehotel.

Als er zich tijdens de bevalling complicaties of risico’s voordoen dan word je verwezen naar de gynaecoloog, er is dan sprake van een zogenaamde ‘medische indicatie’. Dat betekent dat je om medische redenen in het ziekenhuis moet bevallen en dat de verzekering dit helemaal vergoedt.

Beval je op medische indicatie in het ziekenhuis dan gebeurt de bevalling onder de verantwoordelijkheid van een gynaecoloog.

Haga Geboortecentrum

Vanaf 2015 is de afdeling verloskunde/gynaecologie evenals het geboortehotel van het HagaZiekenhuis van de Sportlaan naar de Leyweg verhuisd. Dit betekent dat het Juliana Kinderziekenhuis en Haga Juliana Geboortecentrum Den Haag in één nieuw gebouw ondergebracht zijn op de locatie Leyweg.

De bevallingen die wij begeleiden vinden plaats op de tweede verdieping van het Haga Juliana Geboortecentrum Den Haag op de afdeling verloskunde route J.2.2.

Waarom bevallen in Haga Juliana Geboortecentrum Den Haag van het Haga Ziekenhuis?
In het Haga Juliana Geboortecentrum Den Haag begeleiden de verloskundigen van ‘t Haagsch Geboortehuys jullie tijdens de bevalling zolang er zich geen complicaties voordoen. Hierbij worden we begeleid door de kraamverzorgenden van het geboortehotel. Mochten er zich tijdens de bevalling complicaties of risico’s voordoen dan word je doorverwezen naar de gynaecoloog. Deze is 24 uur per dag aanwezig op de afdeling verloskunde van het Haga Juliana Geboortecentrum Den Haag.

Het geboortehotel bevindt zich op de derde verdieping van het Haga Juliana Geboortecentrum Den Haag. Hier kunnen jullie als gezin een of meer dagen verblijven waarbij jullie kraamzorg aangeboden krijgen gedurende de dag en de nacht van professionele kraamverzorgenden.

Het Haga Juliana Geboortecentrum Den Haag is bereikbaar via de hoofdingang van het HagaZiekenhuis. Voor meer informatie kun je altijd nog even kijken op de site van het Haga Juliana Geboortecentrum www.hagajulianageboortecentrum.nl

Haga Juliana Geboortecentrum Den Haag bereiken
Wanneer je voor je bevalling naar het Haga Juliana Geboortecentrum Den Haag komt volg je onderstaande routegegevens.

Els Borst-Eilersplein 275
2545 AA Den Haag

Van belang is dat je op de ANWB-borden nabij het ziekenhuis ‘Hagaziekenhuis hoofdingang’ aanhoudt. Bij binnenkomst meld je je aan bij de receptie voor de verloskamers of het Geboortehotel.

Omgaan met pijn

Omgaan met pijn tijdens de bevalling
Je bent in verwachting en je weet dat deze bijzondere periode zal eindigen met de bevalling, in het begin zal je nog niet zoveel aan het verloop van de bevalling denken, maar naarmate de zwangerschap vordert zal je vaker stil gaan staan bij het verloop van de bevalling. Er zullen zich dan vragen voordoen over de baringspijn tijdens de bevalling. Als het de eerste keer is, heb je nog geen idee hoe het zal voelen. Hoe heftig zal de pijn zijn? Hoe zal ik omgaan met de pijn? Zal ik de pijn kunnen verdragen? Kan ik iets tegen de pijn krijgen?

De baring is een van de meest indrukwekkende processen van het leven en wordt door veel vrouwen als pijnlijk en intens ervaren. Elke bevalling is echter anders en iedere vrouw gaat op een andere manier met pijn om. Maak je vooral niet teveel zorgen: er zijn verschillende manieren om de pijn te verzachten. Met of zonder medicijnen, thuis en in het ziekenhuis. Een gemotiveerde houding ten opzichte van de pijn helpt je de kracht te vinden om gevoelens van angst en onzekerheid om te zetten in trots en vertrouwen in je eigen lichaam. Op deze manier wordt de bevalling een uitdaging om je kind veilig ter wereld te brengen. Pijn kan een hulpmiddel zijn bij de bevalling, het zorgt er voor dat het lichaam aangezet wordt tot het aanmaken van endorfine. Dit is een hormoon dat er voor zorgt dat de stresshormonen in het lichaam afnemen, waardoor de baarmoeder goed reageert op het weeën hormoon oxytocine. Door dit proces nemen de weeën steeds meer in kracht toe en dit zal pas eindigen als het kind geboren is. Zo heeft de pijn een belangrijke rol bij het steeds krachtiger worden van de weeën en draagt het direct bij aan een normaal en veilig verloop van de bevalling. Zowel het hormoon oxytocine als de endorfine komen via de placenta bij je ongeboren kind. Wanneer je kind geboren is spelen beide hormonen bij zowel jou als je kind een belangrijke rol in het hechtingsproces.

Het gebruik van pijnstilling is een mogelijkheid. Wanneer de bevalling moeizaam of langzaam verloopt kan de pijn als te zwaar en zelfs ondraaglijk worden ervaren. Dit kan ook gebeuren tijdens een normaal verloop van de bevalling. In die gevallen is effectieve medicamenteuze pijnbehandeling nodig. Je bepaalt zelf wanneer dit moment is aangebroken. Als verloskundige weet ik hoe belangrijk de functie van de pijn is, daarom zal ik je gedurende de bevalling zoveel mogelijk helpen en begeleiden bij de baringspijn. Wanneer de pijn zo heftig wordt dat hij gaat tegenwerken is pijnstilling het beste.

Tijdens de zwangerschap, worden de verschillende vormen van pijnstilling met je besproken. Ook krijg je een folder mee waarin de voor en nadelen van pijnstilling duidelijk worden beschreven. Het is belangrijk dit goed te lezen voordat je gaat bevallen.

Nieuw: voorlichtingsfilm over omgaan met pijn tijdens de bevalling.

De bevalling

Uit verschillende onderzoeken waarbij gekeken werd naar de veiligheid tussen thuis bevallen of in het ziekenhuis blijkt iedere keer weer dat het thuis krijgen van je eerste kind net zo veilig is als het bevallen in het ziekenhuis. Voor het bevallen van je tweede kind of meer wordt zelfs aangeraden om thuis te bevallen.
Het is in Nederland veilig om thuis te bevallen. Als verloskundigen zijn wij opgeleid om eventuele complicaties tijdens de baring tijdig te onderkennen. Voor sommige complicaties geldt dat we ze zelf thuis kunnen oplossen, maar in sommige situaties is het beter om naar het ziekenhuis te gaan.

Er wordt nauw samengewerkt met de gynaecologen en verpleegkundigen van de verloskamers van de verschillende ziekenhuizen, waardoor de overdracht van zorg altijd goed en soepel verloopt. Belangrijk is dat je moet bevallen op de plek waar jij je veilig voelt, dat kan thuis zijn, dat kan in het ziekenhuis zijn. Als verloskundige begeleid ik je in beide situaties.

Veiligheid staat altijd voorop tijdens de baring. Een veilige bevalling is een bevalling waarbij geen of zo min mogelijk ingrepen hoeven uitgevoerd te worden om het kind geboren te laten worden. Om een bevalling goed te laten verlopen is het belangrijk dat er krachtige weeën zijn. Met krachtige weeën gaat de baarmoedermond goed open en zijn de persweeën krachtig genoeg om het kind zonder hulp geboren te laten worden. Het proces van goede krachtige weeën krijgen gaat vaak het best als je je als vrouw veilig en op je gemak voelt. Als verloskundige ben ik er tijdens de bevalling om je te begeleiden en ondersteunen in dit proces, zodat je kan gaan vertrouwen op je eigen lichaam en kracht.

Een bevalling kan op twee manieren beginnen.
Als de vliezen breken. Dit gebeurt in 10% van de gevallen.
Als de weeën beginnen. Dit gebeurt in 90% van de gevallen.
Vliezen en vruchtwater
Wanneer de vliezen breken zal je vruchtwaterverlies hebben. Vruchtwater ziet er doorgaans uit als helder/ roze vocht met witte vlokjes erin. Dat is huidsmeer van de baby. Het ruikt vaak anders dan urine of vaginale afscheiding. Is het vruchtwater helder en het hoofdje van de baby ingedaald in het bekken, ga dan gewoon door met de dingen die je normaal ook doet. Het kan namelijk nog een tijdje duren voordat de weeën beginnen. We raden je af nog in bad te gaan, de kans op een infectie bij langdurig gebroken vliezen is verhoogd. Daarom wordt er ook geen inwendig onderzoek gedaan als er nog geen goede weeën zijn. Of het hoofdje ingedaald is, heb je op het spreekuur gehoord. Is het vruchtwater groen of bruin dan heeft het kindje in het vruchtwater gepoept en moet je altijd (dag & nacht) de verloskundige bellen.

Na het breken van de vliezen bevalt ongeveer 75% van de vrouwen binnen 24 uur. Heb je na 24 uur nog geen weeën of heb je wel weeën maar is er nog onvoldoende ontsluiting, dan verwijzen wij je naar de gynaecoloog. De kans op een infectie is na 24 uur gebroken vliezen namelijk iets verhoogd. De weg naar buiten is immers open. De gynaecoloog kan d.m.v. een hartfilmpje de conditie van je kindje beter in de gaten houden en zal om die reden de bevalling begeleiden.

Weeën
Een bevalling is pas echt begonnen als je om de vijf minuten goede krachtige en regelmatige weeën hebt die voor ontsluiting zorgen. Soms kun je ook weeën hebben zonder dat ontsluiting ontstaat. De baarmoedermond rijpt wel, maar de bevalling is nog niet echt begonnen. Dit noemen we voorweeën of oefenweeën. Ze kunnen ook wel pijnlijk zijn, maar omdat ze meestal onregelmatig komen hebben ze weinig effect.

Een eerste bevalling verloopt bijna altijd moeizamer dan een volgende. De baarmoedermond en de bekkenbodem moeten voor het eerst oprekken en dat gaat niet zonder slag of stoot. Het merendeel van de vrouwen dat voor het eerst een kind krijgt, is daar van het begin tot het eind een etmaal mee bezig. Dat wil niet zeggen dat je een etmaal lang heftige weeën hebt, ook het rijp en soepel worden van de baarmoedermond en het krijgen van de eerste cm’s ontsluiting kost tijd en dat veroorzaakt vaak pijnlijke harde buiken en lichte weeën, het begin van de bevalling. Vanaf ongeveer 4-5 cm ontsluiting als de weeën sterker worden duurt het gemiddeld een uur per cm tot je 10 cm hebt en dus volledige ontsluiting. Een warm bad, een massage, een prettige houding in bed kunnen je helpen je aan de pijn en de weeën over te geven. ik zal steeds opnieuw bekijken wat voor jou het beste is om de bevalling te laten doorzetten. Soms werkt het het best om bij je in de buurt te blijven, terwijl in een andere situatie nog even weggaan juist er voor zorgt dat de bevalling beter doorzet. Bij een eerste bevalling is doorverwijzing naar het ziekenhuis vaker nodig dan bij volgende bevallingen.

Als je van je tweede of derde kindje bevalt gaat de ontsluitingsfase vaak sneller omdat de baarmoedermond al eens open is geweest.

Slijmprop
Deze slijmprop sluit samen met de vliezen je kind af van de buitenwereld. Aan het einde van de zwangerschap kun je soms de slijmprop verliezen. Dit is normaal, je hoeft ons niet te bellen. Het verliezen van de slijmprop geeft aan dat de baarmoedermond zich voorbereidt op de bevalling maar zegt niets over het moment dat de bevalling zich zal aandienen.

Bloedverlies
Iets bloedverlies tijdens weeën is normaal, het is een teken dat je baarmoedermond open aan het gaan is. Als je veel helder rood bloedverlies hebt, bel je de verloskundige. Dit geldt ook als je bloedverlies hebt zonder dat je aan het bevallen bent, dan kun je beter altijd even contact opnemen via het spoednummer om te overleggen. Schrik er niet van wanneer je de laatste weken van de zwangerschap af en toe kleine vlekjes bloedverlies hebt). Dit is afkomstig van de rijpende baarmoedermond en is geen reden om ongerust te zijn.

De uitdrijving
Voor een eerste kind moet je gemiddeld 1 tot 2 uur persen. Als je volledige ontsluiting hebt krijg je persdrang en dan mag je mee persen.
De ontsluitingsweeën gaan dan over in persweeën en de weg is vrij voor het kindje om geboren te worden. Bij een eerste kindje duurt dat ongeveer één of twee uur. Bij een tweede gaat het vaak sneller.

De geboorte
De geboorte van jullie kind is een overweldigend moment. Overruled door allerlei emoties. Soms ook nog niet, want dan moet je nog bekomen van de heftigheid van de bevalling. We willen jullie vooral de gelegenheid geven aan elkaar te hechten. Als de situatie het toelaat, ligt je kind ook lang bloot op je buik. Daarom is het prettig dat je in een warme kamer bevalt. En er is voldoende tijd om samen te genieten van jullie dochter of zoon.

Ondertussen houd ik de conditie van moeder en kind in de gaten. Op een gegeven moment kan je partner of iemand anders de navelstreng doorknippen.
Binnen een uur na de geboorte verwachten we de nageboorte. Wanneer dat nodig is zal wanneer de placenta geboren is een eventuele wond gehecht worden. Hierbij is goede verlichting essentieel.

Je kind wordt door de verloskundige uitgebreid lichamelijk onderzocht, gewogen en daarna door de kraamhulp of de vader aangekleed. Mocht je borstvoeding willen geven dan proberen we je kind aan de borst te leggen. Liefst binnen een uur, omdat je kind na de geboorte een grote zuigbehoefte heeft. Een goed begin is het halve werk.

Wanneer bellen?

Wanneer bel je je verloskundige
Tijdens het spreekuur zal rond de 34e week van de zwangerschap het verloop van de normale bevalling uitgebreid met je besproken worden. Ook bespreken we dan wanneer je kan en moet bellen als de bevalling zich aandient. De belinstructies worden dan op jouw persoonlijke situatie afgestemd.

Bel altijd op tijd, zodat je goed begeleid kan worden. Tijdens een eerste bezoek zal ik beoordelen of de bevalling is begonnen en kunnen we samen kijken welke begeleiding je op dat moment het meest nodig hebt. Beval je niet van een eerste kind dan kan vooral het laatste deel van de bevalling snel gaan, het is verstandig in dat geval te bellen zodra je het gevoel hebt dat de bevalling begonnen is.

Verder bel je vanaf 37 werken als:
je gedurende één of twee uren om de vier à vijf minuten pijnlijke weeën voelt die ongeveer een minuut duren.
je persdrang hebt.
je vruchtwater verliest. Let dan op het volgende: bij helder vruchtwater en een ingedaald hoofdje bel je ons overdag. Probeer ’s nachts nog weer te gaan slapen. Heb je tijdens de controle gehoord dat het hoofdje nog niet is ingedaald, bel ons dan wel, óók ’s nachts. Bij bruin of groen vruchtwater bel je ons direct, ongeacht het tijdstip.
je helderrood bloed verliest. Verlies van een beetje slijmerig bloed is rond deze tijd normaal, maar het verlies van veel helderrood bloed niet.
je ongerust bent.
Bel tijdens de zwangerschap en vóór week 37 als:
je helder rood bloed verliest
je vóór de 37e week vruchtwater verliest, ongeacht de kleur
je vóór de 37e week om de 5 á 10 min pijnlijke weeën voelt gedurende een uur. Pijnloze onregelmatige harde buiken zijn normaal
je de baby niet of duidelijk minder voelt bewegen dan dat je van hem of haar gewend bent. Vanaf ongeveer 26e weken voel je de baby dagelijks enkele malen bewegen.
je een afwijkende (echo) uitslag hebt gekregen.
je ongerust bent of vragen hebt.