Kinderwens

‘t Haagsch Geboortehuys

Het is belangrijk je goed voor te bereiden op een eventuele zwangerschap. Als je gezond leeft in de periode voor je zwanger wil worden dan is de kans op een gezonde zwangerschap het grootst. Het is verstandig om vooraf al over mogelijke risico’s na te denken en te informeren of er in de familie mogelijk erfelijke aandoeningen aanwezig zijn die van invloed op de zwangerschap kunnen zijn.

Wat je moet doen, of niet doen om zo gezond mogelijk aan een zwangerschap te beginnen vind je op www.zwangerwijzer.nl. Deze website kan je helpen om inzicht te krijgen in de situatie van jou en je partner.
Wanneer je vragen hebt kun je ook altijd contact met ons opnemen.

Medicijngebruik en zwangerschap

Indien je een zwangerschapswens hebt en medicijnen gebruikt of wilt gebruiken, is het raadzaam om te controleren of deze medicijnen geen nadelige bijwerkingen hebben op een eventuele zwangerschap. Hiervoor kun je de huisarts, apotheker of verloskundige raadplegen.

Wanneer je een zwangerschapswens hebt wees dan voorzichtig met medicijnen. Sommige medicijnen en behandelingen kunnen namelijk een negatief effect op de vruchtbaarheid hebben en kunnen van invloed zijn op de ontwikkeling van het ongeboren kind. Stel je huisarts en apotheker op de hoogte van je zwangerschaps wens, dan kunnen zij er rekening mee houden als ze iets voorschrijven of als je een medicijn zonder recept wilt kopen.

Overleg met je huisarts, specialist, verloskundige of apotheker als je medicijnen gebruikt. Zij weten welke medicijnen je beter niet kunt gebruiken voor of tijdens de zwangerschap.

Foliumzuur

Lees bij voorlichting onze uitleg over foliumzuur

Roken/alcohol/drug

Lees bij voorlichting onze uitleg over roken/alcohol en drugs

Gezond gewicht

Gezond gewicht en zwanger worden
Wanneer je zwanger wil worden is het belangrijk om een gezond gewicht te hebben. Zowel een te hoog als een te laag BMI zijn van invloed op je vruchtbaarheid.

Om zwanger te worden, heeft je lichaam een bepaald vetpercentage nodig. Bij een BMI onder de 19 spreken we van ondergewicht. Als je hier 15% onder zit, dan heb je kans op menstruatiestoornissen. Zit je 30% onder een BMI van 19? Dan kan je menstruatie zelfs wegblijven. En dan ben je minder vruchtbaar.

Met overgewicht heb je een grotere kans op problemen met zwanger worden. Bij een BMI van 25 of meer heb je last van overgewicht. Een BMI van 30 of meer betekent ernstig overgewicht. Vanaf een BMI van 29 wordt het steeds moeilijker om spontaan zwanger te worden. Ook mannen met overgewicht zijn minder vruchtbaar.
Waarom overgewicht een negatief effect heeft op de vruchtbaarheid, weten we niet precies. Waarschijnlijk heeft het iets met hormonen te maken.
BMI betekent Body Mass Index. Je kunt je eigen BMI eenvoudig zelf berekenen. Voor een goede vruchtbaarheid en een gezonde zwangerschap kun je het beste een BMI hebben tussen 19 en 25.
Voor meer informatie over een gezond gewicht kan je kijken op www.voedingscentrum.nl

voor meer informatie over een gezonde leefstijl als voorbereiding op de zwangerschap kan je kijken op www.zwangerstraks.nl

Erfelijkheid

Als je weet dat er in jouw familie of in de familie van jouw partner erfelijke ziekten voorkomen of dat er familieleden geboren zijn met een aangeboren aandoening is het verstandig dit met mij te bespreken voor dat je zwanger wordt. Er is dan voldoende tijd voor een goede voorbereiding en voorlichting.