Kraambed

‘t Haagsch Geboortehuys

De eerste zes weken na de geboorte van je kind zijn de kraamweken. Tijdens de eerste acht tot tien dagen kom ik nog meerdere keren bij je langs. Ook wanneer je er voor kiest om je kraamweek in het geboortehotel door te brengen bezoeken wij je. Wij controleren dan jouw gezondheid en die van je kind.

Mocht je in het ziekenhuis onder begeleiding van de gynaecoloog bevallen zijn, bel dan zodra je weer naar huis gaat. Wij zullen ook dan voor de kraambed controles bij je langs komen.

Kraamzorg

Aan het begin van de zwangerschap moet je kraamzorg regelen.

Daarvoor bel je met je ziektenkostenverzekeraar en een kraamzorgbureau naar keuze. Kraamzorg wordt voor het grootste deel vergoed door je basisziektekosten verzekering. Meestal moet je een kleine eigen bijdrage betalen.

In de zwangerschap vindt er een intake plaats waarbij je informatie krijgt over wat kraamzorg inhoudt en waarbij je bespreekt wat je wensen rondom kraamzorg zijn. De kraamverzorgster assisteert ons bij de thuisbevalling, daarna komt zij acht dagen elke dag bij je thuis voor de zorg voor jou en je kind, ze begeleid je bij het geven van borstvoeding en bij de verzorging van je pasgeboren kind.

Wij hebben een intensieve samenwerking met kraamzorgbureau Puck en Co, zij zijn een kleinschalig kraamzorgbureau dat aansluit bij onze visie over zwangerschap, geboorte en kraamtijd. Eén dag per week zijn zij werkzaam bij ons in de praktijk en is er de mogelijkheid je in te schrijven, dit kan ook online via www.kraamzorgpuckenco.nl.

Naast het kraamzorgbureau Puck en Co zijn er nog andere kraamzorg organisaties waar jullie voor kunnen kiezen, kijk voor meer informatie hierover op onze linkpagina.

Kraamvisites

Tijdens het kraambed word je begeleid door mij en door een ervaren kraamverzorgster. De eerste dagen na de bevalling zal ik regelmatig langs komen om te kijken of alles goed verloopt rond de zorg voor jou en je pas geboren kind. Deze visites worden ook in het kraamhotel gedaan.

Wanneer je voor de zwangerschapscontroles en de bevalling bij de gynaecoloog bent geweest dan zal ik je begeleiden tijdens het kraambed.

Neem hiervoor contact met het mobiele nummer van de praktijk op, zodat ik weet wanneer je naar huis gaat. Ik zal dan de volgende dag bij je op kraamvisite komen.
Stel ook de kraamzorg organisatie op de hoogte per wanneer jullie naar huis gaan, zodat zij er ook zijn als jullie thuis komen.

Haga Geboortehotel

Je kan er ook voor kiezen om je kraambed of een gedeelte daarvan in het Haga geboortehotel door te brengen. Ook dit is belangrijk om aan het begin van je zwangerschap te regelen, ik zal je wanneer je voor het eerste bezoek aan de praktijk komt, informatie hierover mee geven.

Inschrijven is ook mogelijk via www.geboortehotel.com. Wanneer je je wil oriënteren op het Haga Geboortehotel is het mogelijk een rondleiding te krijgen. Rondleiding is iedere dag mogelijk om 15.30 uur. Voor het maken van een afspraak neem je vóór 14.00 uur contact op met de informatielijn van het geboortehotel:

Telefoon: 070 – 210 77 00

Ook voor het geboortehotel geldt dat je je ziektekostenverzekeraar moet vragen hoe de kosten van het geboortehotel vergoed worden en hoe hoog een eventuele eigen bijdrage is.

Borstvoeding

Borstvoeding geven is iets heel natuurlijks. Het is de beste voeding die je je kind kan geven. Borstvoeding bevat de eerste zes maanden precies de juiste voedingsstoffen, antistoffen en groeihormonen die een kind nodig heeft voor een optimale ontwikkeling van de hersenen en het zenuwstelsel. Borstvoeding beschermt je kind tegen verschillende infecties, allergieën en darmproblemen, maar ook tegen overgewicht, suikerziekte en een te hoge bloeddruk; ziekten die op latere leeftijd kunnen ontstaan. Het is altijd op de juist temperatuur, gratis en altijd bij de hand.

Ook voor jou als moeder heeft borstvoeding voordelen, het zorgt voor een goed herstel van je lichaam na de zwangerschap en bevalling. Tevens verlaagt langdurig voeden de kans op borst en baarmoederhalskanker.
Bovenal versterkt borstvoeding de band met je kind en ervaren veel moeders het als een intieme en unieke periode in hun leven.

Bijna iedere moeder kan zelf haar kind voeden. Het is goed je al in de zwangerschap hier op voor te bereiden, door het lezen van boeken of door het volgen van een cursus over borstvoeding. Ook tijdens het spreekuur beantwoord ik graag je vragen over borstvoeding.

Kunstvoeding

Niet elke moeder wil of kan borstvoeding geven. De voeding die een pasgeboren kind dan krijgt is kustmatige zuigelingen voeding. Dit wordt verkocht in supermarkten en drogisten. Op de verpakking staat hoe je het moet bereiden. De kraamverzorgster kan je hier ook uitleg over geven. Tevens kan zij je uitleg geven over de verschillende spenen en flessen die er zijn.

De zuigelingenvoeding die in Nederland verkocht wordt, is goedgekeurd. Er zijn verschillende merken te koop. Daarbij zijn er per merk diverse varianten te verkrijgen naar leeftijd van het kind en bijvoorbeeld voor hongerige baby’s, hypo-allergene voeding, voeding tegen krampjes enzovoort. Zowel wat de flessen als de spenen betreft bestaan er veel verschillen. Het is niet vanzelfsprekend dat je kind probleemloos zal drinken met de fles-speen-combinatie de je aanschaft. Het is soms in de eerste week even uitzoeken wat voor jouw kind het beste werkt. Het is dus aan te raden niet teveel van een soort fles en speen te kopen, totdat je zeker weet dat je de juiste combinatie voor jullie kind hebt.

De hoeveelheid voeding die je kind tijdens de eerste week na de geboorte krijgt kan als volgt berekend worden:

20 ml x kg lichaamsgewicht x levensdag = aantal ml

te verdelen zuigelingenvoeding over het aantal voedingen per 24 uur.

Voor na de eerste week geldt de volgende rekenregel:

150 ml per kg lichaamsgewicht gedeeld door het aantal voedingen per 24 uur.

Bijvoorbeeld:
Een kind van 3 kilo krijgt op de tweede dag na de geboorte 20 x 3 x 2 = 120 : 8 voedingen = 15 ml per voeding

Bijvoorbeeld:
Een kind van 3,5 kilo krijgt na een week 150 x 3,5 = 525 ml per 24 uur : 8 voedingen is 66 ml per voeding, krijgt je kind 6 voedingen per 24 uur dan deel je 525 ml door 6 dan krijgt je kind 88 ml per voeding in de fles.

Hielprik/gehoortest

De hielprik en de gehoorscreening vallen onder het bevolkingsonderzoek voor pasgeborenen. De hielprik wordt door mij uitgevoerd tussen de vierde en zevende dag na de geboorte. De gehoorscreening vindt plaats op het consultatiebureau enkele weken na de geboorte.

Tijdens de zwangerschap krijg je van mij een folder mee over de hielprik en de gehoorscreening. Meer informatie over de hielprik en de gehoorscreening kan je ook vinden op de site van het RIVM

www.rivm.nl

Vitamine K en D

Vitamine K
Vitamine K is een vitamine die door bacterieën in de darm door het lichaam zelf wordt gemaakt. Vitamine K speelt een belangrijke rol bij de bevordering van de bloedstolling. Vitamine K wordt gegeven aan een pasgeboren kind om (hersen)bloedingen te voorkomen, omdat de pasgeborene van de moeder geen vitamine K-voorraad heeft meegekregen en dit zelf nog niet voldoende kan aanmaken tijdens de eerste drie levensmaanden.
Direct na de geboorte krijgen alle kinderen 1 mg vitamine K toegediend, dit is voldoende voor de eerste acht dagen. Daarna moet je zelf je kind gedurende de eerste drie levens maanden iedere dag vitamine K geven. Bij kinderen die borstvoeding krijgen wordt geadviseerd 150 microgram vitamine K druppels te geven. Als je kind geen borstvoeding maar volledige kunstvoeding krijgt is er bij het drinken vanaf 500 ml zuigelingenvoeding per dag geen extra vitamine K meer nodig.

Vitamine D
In de eerste jaren na de geboorte wordt de basis gelegd voor een goede ontwikkeling van sterke botten en tanden. Vitamine D speelt een belangrijke rol bij deze ontwikkeling. Vitamine D zorgt namelijk dat ons lichaam mineralen zoals calcium en fosfor goed op kan nemen uit de voeding en vastlegt in botten en tanden. Het lichaam maakt ook gedeeltelijk zelf vitamine D aan in de huid onder invloed van zonlicht. Aan sommige voedingsproducten zoals halvarine, margarine en bak- en braadproducten is vitamine D toegevoegd in sommige producten zoals vette vis, vlees en volle melkproducten is het van nature aanwezig.

Omdat kinderen tot vier jaar te weinig vitamine D uit de dagelijkse voeding krijgen en de huid nog onvoldoende vitamine D oplevert wordt door het voedingscentrum geadviseerd kinderen dagelijks 10 microgram extra vitamine D te geven. Ook kinderen die volledige zuigelingenvoeding of opvolgmelk gebruiken. Vanaf de achtste dag na de geboorte start je hiermee.

Meer informatie over vitamine K en D gebruik bij pasgeborene en jonge kinderen kan je vinden op de website van het voedingscentrum, www.voedingscentrum.nl

Vitamine D tijdens de zwangerschap
Tijdens de zwangerschap wordt geadviseerd dagelijks 10 microgram vitamine D extra te gebruiken naast een gevarieerde en gezonde voeding.

Dalalou kraampakket

Dalalou Natuurlijk en liefdevolle pakketten 

Prachtige complete en duurzame pakketten met veel zorg en aandacht samengesteld in samenwerking met deskundigen.

In deze pakketten worden enkel natuurlijke en duurzame producten gebruikt waarmee je jezelf en je kind de beste start geeft.

Mocht je gebruik willen maken van dit natuurlijke kraampakket kan je die bij ons in de praktijk kopen.

Kijk voor de verschillende soorten pakketten en producten ook op de website van Dalalou

dalalounatuurlijk.nl/product/kraampakket/

Overdracht

Overdracht consultatiebureau en huisarts
Wanneer ik de medische zorg aan het eind van het kraambed afsluit wordt deze overgedragen aan de huisarts, bij vragen of problemen kan je dan weer bij hem of haar terecht. Mochten er specifieke verloskundige vragen zijn kan je mij ook altijd bellen.

De kraamverzorgster zal aan het eind van het kraambed de overdracht regelen met het consultatie bureau. Vervolgens zal de wijkverpleegkundige contact met je opnemen voor een eerste huisbezoek. Zij zal je uitleggen wanneer je zelf naar het consultatie bureau moet komen voor de reguliere controles.

Anticonceptie

Op een bepaald moment na de zwangerschap en de bevalling wordt anticonceptie weer belangrijk. In de periode nadat je bent bevallen komt de menstruatie cyclus weer opgang. Wanneer dat is, is per vrouw en situatie verschillend. Wanneer er bijvoorbeeld borstvoeding gegeven wordt kan het langer duren voor de menstruatie cyclus weer op gang komt. Borstvoeding is echter geen bescherming tegen weer opnieuw zwanger worden.

Het is belangrijk je te realiseren dat de eerste eisprong plaats vindt voor de eerste menstruatie, d.w.z. dat je mogelijk al vruchtbaar bent voor de eerste menstruatie. Wanneer je een miskraam hebt gehad is er meestal na een aantal dagen weer een eerste eisprong. De keuze welke vorm van anticonceptiemethode je wil gebruiken is persoonlijk en hangt ook af van je situatie. Wanneer je namelijk borstvoeding geeft zijn niet alle vormen van anticonceptie mogelijk omdat zij een nadelige werking kunnen hebben op de kwaliteit en kwantiteit van de borstvoeding.

Aan het eind van het kraambed krijg je van mij een overzicht van de verschillende vormen van anticonceptie die mogelijk zijn en zal ik je desgewenst informeren over welke vormen van anticonceptie mogelijk zijn bij borstvoeding. Voor het verkrijgen van de meeste vormen van anticonceptie word je doorverwezen naar de huisarts.

Voor meer informatie over de verschillende mogelijkheden van anticonceptie kan je ook kijken op www.anticonceptie.nl

Nacontrole

Zes weken na de bevalling maken we nog een afspraak voor een laatste controle op het spreekuur. Neem hiervoor drie tot vier weken na de bevalling contact op met de assistente.

Tijdens deze laatste controle evalueren we nogmaals het verloop van de zwangerschap, de bevalling en het kraambed, hoe verloopt de borstvoeding, hoe zijn de eerste weken als nieuwe ouders geweest. Ook is er ruimte voor eventuele vragen. Daarnaast kunnen we het hebben over een eventuele volgende zwangerschap, ik geef je advies hoe je je hier op kan voorbereiden met gezonde leefstijl en voeding. Wanneer dat nodig is word je bloeddruk gemeten en eventueel je ijzer bepaald.

Wanneer er vragen over anticonceptie zijn kunnen die tijdens de nacontrole besproken worden.